...meniti di bumi Allah...: Resipi rendang kak zura...

Thursday, August 13, 2009

Resipi rendang kak zura...

rindu nih nk makan rendang kak zura...sedap giler...huhuhu...1st time rase mase sambut 1st raya ngn family in laws..mase tu byk lagi cz 1st day raya kt ipoh...2nd raya x dapat makan banyak cz 1st day raya kt kl...so deme sumer da abihkannn...huhu tinggal sikit jee...isk3...mase tu kunun2 mtk resipi ngn kak zura tp smpai sudah x buat cz ntah mane2 letak ntah resipi tu...nk tanye lagi segan lak...hahahaha...:-P...3rd raya lak x dpt makan byk gak tp x hengat kenapeee la aku x makan banyak mase tu smpai terindu2..nk suh wt lagi segan lak...hik3...kang x pasai deme suh aku lak yg masak rendang tu...huh..masak rendang pn x penah ni kan plak nk suh masak resipi derang...isk3..haha...ape la aja...

tapii x leh x leh dah...da jadi bini org da jadi mak org camne2 pn kene gak pandai masak...hehehe...of course 1 of the reason to make my hubby proud of me...hehehe...2nd reason is because i like cooking tp i x pandai masak + i slalu masak x sedappppp.....camneeee...haha

BTW...da jumpa da resipiii tu smlmmm....hahahaha...sabtu ahad nk cube try test lah...kalau jadi laaa...kalau jadi makanya raya tahun ini gue buat rendang arr...hahahahahahhahah...rase nk tertonggeng gelak nih...kikikikiki...

ini yer resipi nye...saya x tau nama ape...tp rase cam rendang tok la kot...sbb org perak yg buat...tp rase dia mmg lain la compare to my mum n my aunties here punye rendang...so i claim the rendang's name is RENDANG TOK version KAK ZURA...thank you sis...:-)

i will type the recipe as per i wrote in the piece of paper ya...hahaha...just to show how we spoke in the phone last time...ekekekeke...

mula2 bahan2nya ialah:
daging - potong daging sukati kecik ke besar ke
bwg besar - potong bulat2 jgn nipis sgt
bwg putih
halia
kerisik
kicap
santan
cili kering

pastu caranya...blender bwg putih, halia & cili kering....jgn byk tp secukup rasa je (dlm hatiku alahai ni yg x best ni main secukup2 rase ni...gue da la jenis yg sedap je kang org lain mkn x sedap lak...hik3)

kalau 1/2 kilo daging , bawang besarnya dlm 5 biji, bwg putih 3 biji, halia besar ibu jari mahdi (hehe), tapi kalau bwg bsr tu besar sgt kurangkanla...

dah naik minyak masuk daging...
tunggu smpai air daging kering...
masukkan santan
masuk kicap, air asam jawa & garam
dah nak kering sikit masuk kerisik
kalau nk ade kuah jgn biar smpai kering sgt...

hehehe..sekianlah resipi ini...as per spoken in the phone camni lah hasilnya penulisan resepi ku...hahahaha...

buat ja jgn x buat....ngeh3...selamat mencuba...